poniedziałek, 23 stycznia 2017

Zawód kelner - jak zacząć?

Zawód kelner - jak zacząć?


Autor: Ania Jowisz


Bycie kelnerem to bardzo odpowiedzialna funkcja od której zależy czy goście będą zadowolenie ze swojego pobytu w lokalu i czy zechcą odwiedzić go ponownie.


Zanim jednak zacznie się obsługiwać gości trzeba przejść profesjonalne szkolenie lub kurs aby uzyskać certyfikat upoważniający nas do wykonywania zawodu. Owe szkolenie trwa kilkadziesiąt godzin i kosztuje w zależności od tego jakiego stopnia kurs odbywamy od pięciuset do ponad tysiąca złotych.

Podczas nauki przyszli kelnerzy uczą się od swoich trenerów (są to posiadający wieloletnie doświadczenie specjaliści), swoich przyszłych obowiązków do których należą oprócz obsługi klienta również przygotowanie sali, znajomość menu oraz nienaganny wygląd. Dowiadują się również że dobry kelner musi być osobą spostrzegawczą, inteligentną a przede wszystkim umiejącą nawiązać dobry kontakt z gościem. Szkolenie kończy się egzaminem.

Program takiego szkolenia może wyglądać np. tak:

1.Sylwetka kelnera
2.Organizacja pracy kelnera
3.Formy i techniki obsługi gościa
4.Pozostałe funkcje kelnera
5.Psychologiczne aspekty obsługi gości

Szkolenie szczególnie polecane jest dla osób pracujących na sali restauracyjnej lub przy obsłudze bankietów, przyjęć okolicznościowych - pragnących podnieść swoje kwalifikacje, osób rozpoczynających karierę w branży gastronomicznej, absolwentów szkół, studentów.

Korzyści dla uczestników szkolenia:
Uczestnicząc w szkoleniu możesz podnieść umiejętności w zakresie fachowej, kompleksowej obsługi konsumenta w zakładach gastronomicznych, a także podczas wszelkiego rodzaju konferencji, targów, bankietów, czy przyjęć okolicznościowych.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

2 komentarze:

  1. Też się nad tym ostatnio zastanawiałam. Wydaje mi się, że najwięcej doświadczenia zdobędzie się w prawdziwej pracy, więc może warto takiej poszukać. Bardzo ważna jest również odzież do gastronomii która sprawia, że wygląda się profesjonalnie i elegancko. Ludzie zazwyczaj zwracają uwagę na wygląd kelnerów.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jest trudno rozpocząć pracę kelnera, to dobra praca dodatkowa dla uczniów i studentów z krakowa i nie tylko :) przede wszystkim liczy się chęć do pracy, otwartość i umieć sobie radzić z trudnymi klientami ;)

    OdpowiedzUsuń