wtorek, 2 września 2014

Praca barmana - cienie i blaski

Praca barmana - cienie i blaski


Autor: Tomasz Galicki


Od kandydatów na barmana wymaga się wykształcenia związanego z gastronomią, ale bywa też że do pracy przyjmowani są absolwenci innych szkół, mający – potwierdzoną – wiedzę teoretyczną oraz praktyczną z zakresu kulinariów, chemii spożywczej i zasad bhp, obowiązujących w pubach oraz restauracjach.


Wykształcenie kierunkowe zapewniają szkoły zawodowe oraz licea profilowane o kierunku gastronomicznym. Zależnie od wybranej specjalizacji, po ich ukończeniu, można zdobyć tytuł zawodowego kucharza, organizatora usług gastronomicznych, kucharza małej gastronomii czy też kelnera. Można też zostać absolwentem kierunku hotelarskiego, na jednej z wyższych uczelni. Wówczas to poznaje się technologie gastronomiczne, meandry organizacji hotelarskich, metodykę pracy w restauracjach, kuchniach, hotelach, pubach i tym podobnych miejscach. Prócz zajęć teoretycznych, obowiązkowe są też praktyki zawodowe. To one tak naprawdę pokażą, czy kandydat na barmana ma zadatki, by pracować z ludźmi, w branży kulinarno-usługowej.

Wiele osób jednak, bez względu na posiadane doświadczenie czy wykształcenie, kończy – po prostu – specjalnie do tego celu organizowane kursy oraz warsztaty. Przede wszystkim, dotyczą one umiejętności praktycznych, a więc: obsługi niezbędnych urządzeń, używanych w pracy barmana oraz alkoholoznawstwa (w tym pojęciu zawierają się wykłady o historii powstawania różnych alkoholi, ze szczególnym naciskiem na wiedzę o ich przyrządzaniu, podawaniu, łączeniu z innymi trunkami). Ważne jest szkolenie z technik sprzedaży, czy też z zarządzania barem. Kandydaci, poznający tajniki barmańskiej profesji, przyswajają specjalistyczną terminologię, uczą się też, z jakimi dodatkami serwować wino, wódkę, whisky i przeróżne likiery. Każdy barman powinien też wykazać się zręcznością przy przyrządzaniu kolorowych drinków. Wiadomo – im bardziej widowiskowo, tym ciekawiej!

Kursy kończą egzaminy teoretyczne oraz praktyczne. Dyplomy danych placówek mogą być mniej lub bardziej prestiżowe, a swoje kwalifikacje barmani zawsze mogą podnieść, poprzez uczestniczenie w kolejnych etapach szkolenia. Wówczas to stają się ekspertami od – na przykład – jednego typu alkoholu, bądź od prowadzenie istnego barmańskiego show (łączy się to ze zdobyciem certyfikatów pierwszego oraz drugiego stopnia kompetencji barmańskich). Wskazane jest startowanie w branżowych konkursach – ich wygrywanie podnosi rangę danego specjalisty, buduje jego zawodową drogę rozwoju, a także nadaje rozgłos najlepszemu barmanowi w regionie, w województwie, w kraju itd.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz